Життя людини – найвища цінність

Дощ ішов, але він не став на заваді нам, коли ми знаходилися в теплій та затишній аудиторії, підвищуючи свою батьківську компетентність. Тема, про яку не завжди хочеться говорити, але, на жаль, самогубство є другою найпоширенішою причиною смерті серед людей віком від 15 до 21 року.

Карітас Полтава провів захід для батьків на тему “Життя людини – найвища цінність”, де поговорили про:

  • «червоні прапорці» у дітей, які не варто ігнорувати
  • яка поведінка повинна насторожувати
  • що підштовхує дітей до самогубства
  • селфхарм (самопошкодження)
  • як сформувати у дитини любов до життя
  • що може стати поштовхом у дитячо-батьківських стосунках до формування суїцидальної поведінки.

✔️Андрій (учасник заходу) прокоментував: Ви відкрили нам можливість поглянути на процес дитячо-батьківських відносин з іншого ракурсу. Є над чим подумати, оскільки у мене є син підліткового віку, і ми дуже різні за темпераментом. Це важко, і ваші поради є дуже корисними. Все записав.

✔️Оксана (учасниця заходу) зауважила: Я ще раз переконалася, що навіть виховуючи двох синів сама, я йду правильним шляхом, і мій девіз “хоч і весь світ буде проти моїх дітей, я завжди буду за них і поруч з ними”.

У цілому можна зробити висновок, що захід став важливою платформою для обміну досвідом, взаєморозуміння та отримання практичних порад щодо важливих аспектів батьківства та підтримки підлітків.

ФОТО: БФ «Карітас Полтава»

❗️Якщо ви помічаєте зміни у поведінці своєї дитини, стан апатії, “емоційні гойдалки”, самоушкодження, не ігноруйте це. Перше, що ви можете зробити – сказати: “Я тут, я з тобою”, “Твої почуття для мене важливі”, “Як ти себе почуваєш”, “Чи хочеш ти зі мною поговорити, ми знайдемо вихід з будь-якої ситуації”, “Я тебе люблю і завжди поруч”.

☝️ І головне: “Не думайте про те, чого треба уникнути, думайте про те, що потрібно зформувати”. А у дітей потрібно зформувати любов до життя і вміння знаходити вихід з будь-якої ситуації.

Турботу про себе і дітей не можливо відкласти на потім, як і прояв любові.

Бережіть себе та рідних!