Надання безоплатної юридичної допомоги

Внутрішньо переміщені особи Полтави та Полтавської області мають можливість отримати безоплатну юридичну допомогу від юриста Карітас Полтава. За зимовий період нашим фахівцем було розглянуто більше півсотні звернень, усі вони або успішно завершені, або знаходяться у стадії активного завершення.

У рамках юридичної допомоги, що надає БФ «Карітас Полтава» для ВПО, найчастіше звертаються люди похилого віку щодо вирішення проблемних питань пенсійного забезпечення в умовах воєнного стану.

ФОТО: БФ «Карітас Полтава»

Показовим є випадок чоловіка, який змушений був тікати від війни з Харківської області, де його помешкання було повністю зруйноване. Частково було знищено і його документи, які підтверджували б трудову діяльність.

60 років чоловікові виповнилось вже у статусі ВПО, після чого він звернувся до Пенсійного фонду України для оформлення пенсії за віком. Отримав відмову, бо не було враховано до страхового стажу період навчання в Харківському виші, та певні періоди праці з різноманітних причин.

Аби виправити дану ситуацію слід було отримати відповідні довідки з інформацією за період з 1980 року по 2004 рік з попередніх місць навчання та роботи, тому юристом БФ «Карітас» було подано необхідні запити: за попередніми місцями роботи та навчання, до трудових архівів, міських архівів та державного архіву Харківської області.

Але, в зв’язку з тим, що, на сьогодні, підприємства припинили свою діяльність, а деякі заклади, серед яких і навчальні та архівні установи з усіма документами знищено війною, виявилося, що отримати необхідну інформацію неможливо.

ФОТО: БФ «Карітас Полтава»

Маючи на руках відповіді зазначених архівних установ, наступним кроком спеціаліста, була підготовка заяви до суду про встановлення фактів періоду навчання та роботи. Маючи чинне рішення суду з встановленими фактами, особа змогла відновити своє право на пенсію за віком, що дозволило пенсіонеру задовольнити його базові та житлові потреби.

Справа була успішно вирішена і завершена.

На сьогодні, розглянуто близько 62 справ ВПО з різних питань : відновлення документів, захисту прав, актуальних змін в законодавстві і т.д. Наш фахівець готовий допомогти у розв’язанні будь якої ситуації.

Консультацію ви можете отримати за адресою: м. Полтава, вул. Пилипа Орлика, 20/1